Omdat onderpresteren géén onzin is

Luie fiets

27 September
Nog niet zo heel lang geleden was vakantie datgene waarop ik het een jaar uithield. Gelukkig is dat door opleiding en No Nonsenzz intussen veranderd. Ik had het dit jaar wel overleefd wanneer de vakantie ineens met 2 maanden was uitgesteld. Doordat er naast mijn baan weer uitdaging in mijn leven is gekomen, is vakantie wat minder belangrijk geworden. Toch was vakantie weer heel erg lekker en was het een kater om daarna weer op kantoor te zitten. Waar ik dat vroeger gewoon schoof op ‘mijn hart ligt niet bij mijn werk’ en ‘tijdens vakantie ben ik helemaal vrij en kan ik doen wat ik wil’, heb ik mijzelf dit maal gedwongen om verder te kijken dan deze makkelijke verklaringen. Uiteindelijk is zelfonderzoek óók een belangrijke pijler bij de coaching van ‘mijn’ jongeren en als ik dat van hen vraag, moet ik er zelf niet voor weglopen.

Dat was dus afpellen geblazen. Wat doe ik allemaal op vakantie? Waar doe ik dat? Hoe doe ik dat? Waarom doe ik dat? En wat is de essentie van deze activiteiten? Waar ik vroeger ophield bij ‘ik houd van wandelen in de bergen en die zijn er niet in Nederland’ kwam ik nu veel verder. Wat heeft abseilen door een waterval gemeen met bergwandelingen? Waar zit de overeenkomst tussen via ferrata’s en raften? Eigenlijk was er geen ‘diep inzicht’ voor nodig: waar ik tijdens vakanties het meest van geniet is buitenlucht, natuur & fysieke activiteit. Iets in mij heeft deze elementen nodig om echt helemaal tot ontspanning te komen. Door mijn behoefte aan vakantie in dit nieuwe licht te zien, kon ik er natuurlijk veel meer mee. Waar bergen in Nederland inderdaad nogal ver te zoeken zijn, was het wél mogelijk om buitenlucht, natuur & fysieke activiteit toe te voegen aan de dagen op kantoor.
Ik heb dus een ‘luie’ fiets uitgeprobeerd en gekocht. Waarom een ‘luie’ fiets? Nou ik heb een hekel aan de combo zweten en fietsen en bovendien wil ik toch binnen 30 minuten op mijn werk zijn. Dus ik krijg een lekkere zet van de motor en fiets zo langs de hei en door het bos naar mijn werk.

Het resultaat is verbluffend! Het blijkt dat ik op de fiets denk en in de auto niet. Allerlei ideeën schieten als zeepbelletjes naar boven… zo is bijvoorbeeld dit blog tijdens het fietsen geboren. Iedere dag geniet ik van het ritje naar mijn werk en terug. Of het zonnetje nou schijnt of niet. Een hele kleine ingreep, een groot gevolg: soms hoef je helemaal geen bergen te verzetten!