Omdat onderpresteren géén onzin is

Uitdagingen

Wat bepaalt of een dier een adelaar is ofwel: wat is de essentie van een adelaar? Een adelaar vrij vliegend in de lucht

 

Een adelaar die zijn leven lang in een kooi gezeten heeft, die is alleen volgens de eerste definitie een adelaar te noemen. Zet je zijn kooi open dan hipt hij er hooguit bovenop en slaat wat met zijn vleugels. Hij zal écht niet spontaan gaan vliegen al lokt de vrijheid hem wel. De motivatie ontbreekt: waarom zou hij gaan vliegen, zijn maag is vol. Maar ook wanneer de honger knaagt (en de motivatie dus aanwezig) zal hij het niet voor elkaar krijgen om hoog in de lucht te stijgen, als een steen naar beneden te duiken en met zijn scherpe klauwen de prooi te doden: de vaardigheden die daarvoor nodig zijn heeft hij niet ontwikkeld.

Hoogbegaafde kinderen

Dit is een soort gelijk verhaal als het  verhaal vanStephanie Tolan over een Cheetah (ofwel jachtluipaard). Een populair verhaal om het probleem van sommige hoogbegaafde kinderen te beschrijven. En wat poogt uit te leggen dat wanneer je zo’n kind EEN UITDAGING geeft, de kans dat het deze niet tot een goed einde weet te brengen vrij groot is.

Wanneer je nooit uitgedaagd wordt:

 

We kunnen dit lijstje nog veel langer maken. En natuurlijk geldt dit niet voor iedereen in even sterke mate. Toch is het zo dat heel veel hoogbegaafde leerlingen op een veel te laag schoolniveau eindigen of zelfs de middelbare school helemaal niet afronden met een diploma. Hoe hoger het IQ, hoe hoger de kans daarop. Hoe later de speciale talenten van de leerling worden ontdekt, hoe hoger de kans op vastlopen, passiviteit en depressie.

Aanpassen of begeleiden

Wat dan? Hoe kunnen we deze jongeren het beste helpen? Niet door achterover te leunen en ze maar te laten worstelen. Ook niet door voor ze ten strijde te trekken en te EISEN dat school zich aanpast. No Nonsenzz gelooft dat de enige echt heilzame oplossing is om deze leerlingen zelf het stuur in handen te geven en ze daarbij te begeleiden. Om ze beetje bij beetje te helpen om zelf hun doelen te stellen en zelf te knokken voor wat zij belangrijk vinden.

Dus: neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!